Art I Societat
L'obra I el Gest en Antoni Miró
Castro Flórez, Fernando
El volum que els lectors tenen davant els seus ulls constitueix la,ara com ara, cinquena publicació de la Càtedra d'Art ContemporaniAntoni Miró de la Universitat d'Alacant i arreplega les ponències quees van debatre en el curs d'estiu denominat «Art i societat. L'obra iel gest en Antoni Miró» que va tenir lloc al juliol de 2015 en laUniversitat d'Alacant.
Dirigit per Enric Balaguer i Joan A.Llinares tenia diferents objectius. En primer lloc, transmetreconeixements sobre l'evolució del concepte i la funció social del'art, però també sobre la significació de l'estètica i l'ètica en els nostres dies.
Els seus autors ens conviden, amb un profundconeixement de causa, a revisar actituds i a prendre decisions. Apartir de consideracions «intempestives», com proclama FernandoCastro, o utilitzant les «esguards» sempre límpides i rotundesd'Antoni Miró, com defensa Romá de la Calle o l'encreuament entrepoesia i pintura que, mitjançant Miquel Martí i Pol i a Antoni Miróens proposa Miquel Cruz. Que l'art resulta imprescindible en unasocietat malmesa que anem descomponent a poc a poc ens ho recordaJosep Francesc Yvars, d'ací el necessari i imprescindible contrapuntque suposa l'actitud compromesa d'Antoni Miró que posen en relleu elstreballs de Carles Cortés i Enric Balaguer. El llibre es tanca ambl'acte-recuperació d'un text-proposta redactat en 1972 per Vicent M.Vidal en el qual, evocant les figures de Jorge Oteiza, Pablo Serrano i el propi Antoni Miró, reflexiona sobre la incorporació?«enigmàtica»,diu ell? d'obres d'art en gran format als espais urbans.